Båten

Den här sidan handlar om renoveringen av värdsomseglaren Lunkentuss

Lunkentuss

Båten

Det första steget togs 1960. Lusten att segla ut i världen – ja, till och med runt hela jorden – hade blivit övermäktig.

Men det krävdes en båt. Och ekonomin var

skral ...

 

Gunnar och Dag hittade henne i Härnösand: en gammal koster som varit övningsbåt för Sjövärnskåren. Hon var stor nog – 8 meter lång och duktiga 3 meter bred – för att seglas på haven. Samtidigt var hon liten, sliten och oansenlig nog för att inhandlas till lågpris.

Byggd 1942 var deras båt inte lastgammal, och hon hade fint påbrå: konstruktör var ingen mindre än Knud H. Reimers, kanske Sveriges främste i sitt gebit och internationellt känd för sina välseglande båtar.

 

Namnet Lunkentuss passade den sävliga

lunken hos en 4 tons bredmagad kosterbåt. I namnet ligger också det gamla sagotrollets vänliga ihärdighet.

Eftersom Lunkentuss sjönk direkt vid sjösättningen fick hon svälla igen under vatten i en vecka innan hon kunde seglas hem till Sundsvall. Där ställdes hon under täckning

på Norra Kajen för ombyggnad och rustning inför seglingen runt jorden.

Det var inget litet jobb … I själva verket återstod bara skrovet och knappt ens det när Dag och Gunnar var färdiga. Hela däcket och all inredning hade rivits bort, man började om från början i ett helt tomt skal. En bordsplanka byggdes på för att höja skrovet, det gav mer plats under däck och gjorde Lunkentuss torrare under segling. Några gamla bord byttes, och skrovet förstärktes med fl era nya spant.

 

Lunkentuss klar för sjösättning. Med egna händer skapade Gunnar och Dag en gedigen och funktionell

oceanseglare, laddad med funkisbetonad charm. Lunkentuss kan idag återställas till samma blänkande

finish.

Lunkentuss fick ett nytt däck och ett funkisbetonat,

men charmigt, litet däckshus som gav ståhöjd åtminstone på en halv kvadratmeter nere på durken.

Dag och Gunnar byggde sin båt precis som de ville ha henne ute på världshaven. De gjorde hela jobbet för egen hand. I ett och ett halvt år höll de på, om kvällen och ibland om natten, varje veckoända och semestervecka.

 

Den 27 juli 1962 kastade de loss och gav sig ut i världen med Lunkentuss – den minsta svenska båt som seglat runt jorden, såväl förr som senare.